Waddengedichten

REVIEW: De schepping beleven op het wad,

beschouwing "Oertijd op het wad" door Jurjen K. van der Hoek


"Niet alleen het grote geheel bekijkt Janny met haar lens. Het weidse landschap zet zij als een fotograferend landschapsschilder op de gevoelige plaat. Dat heeft geen bewerking achteraf nodig, het is mooi zoals het is. Maar ook let de kunstenaar op detail, gaat ze dieper de omgeving in - stappen dichterbij de schapen op de dijk, een krab, het zeewier, de meeuwen. De gebarsten klei, het kleverige slik. Het is sfeerbepalend dat sommige spreads, twee bladzijden naast elkaar in het boekje, als een puzzel passen. De horizon loopt erin door terwijl het twee verschillende opnamen zijn van een ander standpunt. Stemmig is het dat het boekje eindigt met een foto van bemodderde laarzen.

Bij de toch al stemmige beelden zet Vellinga woorden ter overdenking. Korte poëtische gedachten. Die zinnen werken op me in zoals de foto’s dat zeker ook doen. Ik droom weg met de klanken van de woorden die nagalmen in het landschap. Het geeft nog meer rust in mezelf."


Lees hier de hele recensie Visit Wadden.nl over Oertijd op het Wad

Het leven van deze slikwerkers was zwaar. Schep voor schep werd het land op de zee gewonnen. De kunstkring Slikwerk eert hun arbeid. De kunstenaars die hierbij zijn aangesloten, laten zich inspireren door de weidsheid van Het Bildt, de kwelders en het achterliggende akkerland. Op zoek naar de verborgen kracht van dit bijzondere landschap. In de Aerdenplaats in Oudebildtzijl hebben zij een permanente tentoonstellingsruimte, waar jij je weer kunt laten inspireren door deze kunstenaars. Neem de foto’s van Janny Vellinga, die in de Waddenkamer van de Aerdenplaats hangen. Mooi om ter plekke te bekijken. Maar je kunt ze ook, gebundeld met haar gedichten, mee naar buiten nemen. Het boekje voert je langs de hele kust van Noordwest-Friesland.De hartslag van het Wad

hier onder mijn voeten

ik adem in

Gedachten vertragen

tijd staat even stil

ik adem uit


Zeewind geurt

geen moeten

geen zorgen

alle vrees

met één bries

weggevaagt

Vanuit haar kern schrijft Janny Vellinga eenvoudige oefeningen voor het achter je laten van malen. Met een lange termijnresultaat.

De friese schrijfster, dichter en kunstenaar (autodidact) schrijft met overtuiging over innerlijke groei, het belang van pure liefde en het volgen van je eigen kern. Het Waddengebied en het Bildtse landschap legt ze vast in sferische schilderijen.