De kracht van landleven

De kracht van landleven


  Op de akkers en in weilanden, waar de lucht aanvoelt als vrijheid en de energie volop stroomt. Daar ervaar je de kracht van landleven. Dringt die in elke vezel door, dan ebben gedachten weg, vervagen ruimte en tijd. Dat landleven volgt de seizoenen. Deinen we, net als de boer, op het ritme van die seizoenen mee, dan is het leven zovel prettiger. Ga daarom mee met het moment van zaaien, groeien, oogsten. Gun jezelf daarna, net als de grond, wat lucht en rust. Overdenk in die stilte wat is geweest en wat nog komt. Waarna die gedachten mogen meevliegen met de wind. Landleven als bron van inspiratie. Een metafoor voor ons innerlijk zijn. De kracht ervan proef je in deze ode aan het leven op het platteland, waarin je door de seizoenen wandelt aan de hand van sferische schilderijen en gedichten.


  De kracht van landleven is de opvolger van Positief perspectief. Deze nieuwe geïllustreerde dichtbundel 

  is verkrijgbaar in de boekhandel, zoals Boekhandel Van der Velde.


  • auteur: Janny Vellinga
  • categorie: dichtbundel, geïllustreerd
  • uitvoering: paperback
  • omvang: 72 pagina’s
  • isbn: 9789082958065
  • prijs: 19,95  REVIEW: De kracht van landleven in woord en beeld uitgedrukt, door: Jurjen K. van der Hoek


  Als boerendochter is Janny Vellinga gewend om buitenlucht te ademen. Om licht en stilte te zoeken op het platteland. De weidse ruimte te beleven. De wisselingen van de seizoenen te voelen. Over het bouwland banjeren. Tussen de koeien vertoeven. Languit in het gras met een pijpenstrootje tussen de tanden kijken naar de overtrekkende wolken. Daarin de meest machtige beeldhouwwerken ontdekken. De idylle van het landleven aan de lijve ondervinden. Daarom kan Vellinga dit leven zo goed onder woorden brengen, omdat ze het landschap leeft.

  Zo juist die uitdrukkingen vinden die mij een indruk geven van hoe contemplatief de vrije omgeving is. Op welke manier de natuur op zichzelf kalmte kan geven. Bijna therapeutisch rustgevend kan werken op de haastige mens. De mens die zich terugtrekt in de woelige wereld van de stad en voorbij kijkt aan de natuur in het veld. Die mens probeert die natuur daar te sturen en in vakjes te stoppen. Dat lukt tussen beton en staal, maar minder daar waar de flora tot volle bloei komt. Tussen de stenen steekt het dwars de kop nog wel op, maar op het veld en in het bos is het helemaal in het element. De boer zaait en maait, maar de natuur zelf bepaalt of de oogst lukt. Die kracht van de natuur omschrijft Vellinga in haar gedichten.

  Lees hier de hele review